Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Ημέρα 2: Ο Χρυσός Κύκλος

Σε μια κυκλική διαδρομή, εύκολα προσβάσιμη σε ημερήσια εκδρομή από την πρωτεύουσα μπορεί κανείς να δει μερικά από τα καλύτερα αξιοθέατα της χώρας, όπως καταρράκτες, θερμοπίδακες, κρατήρες, θερμές πηγές κ.α. Για αυτό το λόγο η περιοχή έχει ονομαστεί Χρυσός Κύκλος και είναι από τα μέρη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από τουρίστες στην Ισλανδία.

Ανθισμένα λούπινα - δίνουν χρώμα στην Ισλανδική ύπαιθρο το καλοκαίρι

Με αφετηρία το Miðdalskot (ιδανικό ορμητήριο για εξερεύνηση του Χρυσού Κύκλου) ξεκινάμε το ταξίδι μας προς τα αξιοθέατα της ημέρας. Σήμερα θα επισκεφθούμε τους θερμοπίδακες στο Geysir, τον καταρράκτη Gullfoss, τον ηφαιστειακό κρατήρα Kerið και θα πεζοπορήσουμε στην κοιλάδα Reykjadalur, βουτώντας στα ζεστά νερά του ποταμού. Τέλος θα καταλήξουμε στην αγροτική περιοχή Mið-Mörk για διανυκτέρευση.

Η διαδρομή της 2ης ημέρας



Το αυθεντικό γκέιζερ (Geysir) που έχει δώσει το όνομα του στους θερμοπίδακες που βρίσκονται σε άλλα μέρη του κόσμου δεν είναι και τόσο ενεργό πια εδώ και χρόνια. Κάνει ακόμη σποραδικές εκρήξεις, μπορεί μια φορά τη μέρα ή και πιο αραιά. Δίπλα στο Geysir όμως, ένας άλλος θερμοπίδακας το Strokkur αναβλύζει κάθε λίγα λεπτά πετώντας ψηλά υπέρθερμο βραστό νερό κατευθείαν από τα έγκατα της γης, δίνοντας ευκαιρία στους χιλιάδες επισκέπτες να απολαύσουν αυτό το θαύμα της φύσης. Οι Ισλανδοί έχουν αξιοποιήσει τα γεωθερμικά πεδία που βρίσκονται σε όλη τη χώρα, για θέρμανση και παραγωγή ηέκτρικής ενέργειας. Η Ισλανδία έχει καταστεί αυτόνομη ενεργειακά εκμεταλλευόμενη κυρίως τη γεωθερμία και σε μικρότερο βαθμό την υδροηλεκτρική ενέργεια.



Ο θερμοπίδακας Strokkur σε έκρηξη

Επόμενη στάση ο περίφημος καταρράκτης Gullfoss, οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους.







Στο Gulfoss τελειώνει η άσφαλτος κι αρχίζει χωματόδρομος για τα highlands. Μακρινοί παγετώνες και κορυφογραμμές περιμένουν για εξερεύνηση σε κάποιο επόμενο ταξίδι. 

Συνεχίζοντας νότια μετά τον Gullfoss συναντάμε δίπλα στο δρόμο τον κρατήρα Kerið  . Απαραίτητη εδώ η στάση για μια κυκλική βόλτα στο χείλος της καλντέρας με την όμορφη λίμνη. Για την είσοδο στην περιοχή του κρατήρα πληρώνεις 450 κορόνες (3€). 

Ο κυκλικός κρατήρας δεν έχει δημιουργηθεί από έκρηξη, αλλά από κατάρρευση της κορυφής του λόφου λόγω υποχώρησης του μάγματος που υπήρχε από κάτω.




Μετά τη βόλτα στον κρατήρα συνεχίζουμε νότια και ο καιρός αρχίζει να αλλάζει.. Οι πρώτες ψιχάλες δίνουν τη θέση τους σε κανονική βροχή, αλλά εμείς δεν πτοούμαστε. Κατευθυνόμαστε στη μικρή πόλη Hveragerði και από εκεί στη κοιλάδα Reykjadalur με την έντονη γεωθερμική δραστηριότητα. Εδώ κυριολεκτικά ο τόπος βράζει.






Μια ώρα πεζοπορίας μας φέρνει στις πηγές του ποταμού, όπου το νερό αναβλύζει ζεστό μέσα από τη γη. Οι καλαίσθητα διαμορφωμένες ξύλινες εξέδρες εδώ εξυπηρετούν τους λουόμενους. Δε χάνουμε βέβαια την ευκαιρία να νιώσουμε τη θαλπωρή της θερμοπηγής, παρά τη βροχή και την ψύχρα που επικρατεί έξω από το νερό.

Θερμές πηγές Reykjadalur


Αφού χαλαρώσαμε μουλιάζοντας στα ζεστά νερά, βγαίνουμε για να βραχούμε από το νερό της βροχής που συνεχίζεται και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής.   

Rangers στο μονοπάτι του Reykjadalur


Οδηγώντας κάμποσα χιλιόμετρα ακόμη φτάνουμε στο διάσημο καταρράκτη Seljalandsfoss,τον οποίο προσπερνάμε στρίβοντας για το Mið-Mörk, όπου θα γίνουν οι επόμενες 2 διανυκτερεύσεις.



Χωράφια στο Mið-Mörk στη σκιά του ηφαιστειακού γίγαντα Eyafjallajökull






Στο επόμενο: Fimmvörðuháls - Ολοήμερη πεζοπορία











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ημέρα 2: Ο Χρυσός Κύκλος

Σε μια κυκλική διαδρομή, εύκολα προσβάσιμη σε ημερήσια εκδρομή από την πρωτεύουσα μπορεί κανείς να δει μερικά  από τα καλύτερ α αξιοθέατα  τ...